poniedziałek, 23 lipca 2012

Oliwa z oliwek - eliksir zdrowia i długowieczności


Hiszpania produkuje ​​44% światowej oliwy z oliwek, dwa razy więcej niż Włochy i cztery razy niż Grecja. Ponad jedna czwarta oliwy w Hiszpanii (10% całkowitej produkcji światowej) pochodzi z Jaen.

Oliwa z oliwek jest integralną częścią kuchni hiszpańskiej i to już od czasów Fenicjan i Greków, którzy wprowadzili drzewko oliwne na Półwyspie Iberyjskim w czasach starożytnych. Rzymianie w dalszym ciągu uprawiali oliwki i ulepszali technologie produkcji oliwy. Oliwę z oliwek z Półwyspu uznano za bardzo wysokiej jakości i był na nią popyt w Rzymie, a także innych częściach imperium. Maurowie następnie udoskonalili uprawę oliwek i produkcję oliwy.

Najbardziej wartościowa jest oliwa Extra Vergine - z pierwszego tłoczenia, którą uzyskuje się w procesie tłoczenia na zimno (w temperaturze pokojowej). Żeby mogła być sklasyfikowana jako Extra Vergine, jej kwasowość nie może przekraczać 0,8% (im mniej, tym lepiej).


Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa. Bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminy A, D, E oraz K. Kwas oleinowy chroni przed astmą. Oliwa obniża cholesterol, chroni przed miażdżycą, kamicą żółciową oraz zapobiega powstawaniu wolnych rodników, opóźnia procesy starzenia. Niefiltrowana oliwa z pierwszego tłoczenia jest naturalnie mętna. Jest najzdrowsza, ponieważ nie traci żadnych składników odżywczych, które byłyby utracone w procesie filtracji. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz