Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Ma intensywny zapach, często robiona z chilli lub z pieprzem, czosnkiem, ziołami. Czerwona papryka nadaje kolor. Hiszpańskie chorizo mogą być pikantne (picante) lub słodkie (dulce).
Chorizo występuje również w Portugalii oraz Ameryce Południowej - różnią się składniki, sposoby przyprawiania i sposób podawania kiełbasy.
chorizos w potrawie fabada
Fabada, najbardziej znany garnek z fasolą oraz mięsem na świecie pochodzi z Asturii - regionu Hiszpanii.
Cocido madrileño
Cocido Madrileño - lub po prostu cocido - to jedno z dań narodowych Hiszpanii. Cocido opiera się na ogromnym kotle pełnym rozmaitych składników, który gotuje się przez cały dzień. W dawnych czasach gospodarstw domowych robiono je każdego dnia, a gotowane na mięsie było kiedyś wizytówką kuchni mieszczańskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz