piątek, 27 lipca 2012

Chorizo - kiełbasa rodem z Hiszpanii


Chorizo to tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Ma intensywny zapach, często robiona z chilli lub z pieprzem, czosnkiem, ziołami. Czerwona papryka nadaje kolor. Hiszpańskie chorizo mogą być pikantne (picante) lub słodkie (dulce).

Chorizo ​​mogą być spożywane bezpośrednio, krojone na kanapki, pieczone, smażone lub pieczone obok innych składników, a także towarzyszą fasoli w potrawach takich jak fabada lub Cocido madrileño.

Chorizo występuje również w Portugalii oraz Ameryce Południowej - różnią się składniki, sposoby przyprawiania i sposób podawania kiełbasy.


chorizos w potrawie fabada
Fabada, najbardziej znany garnek z fasolą oraz mięsem na świecie pochodzi z Asturii - regionu Hiszpanii.


Cocido madrileño
Cocido Madrileño - lub po prostu cocido - to jedno z dań narodowych Hiszpanii. Cocido opiera się na ogromnym kotle pełnym rozmaitych składników, który gotuje się przez cały dzień. W dawnych czasach gospodarstw domowych robiono je każdego dnia, a gotowane na mięsie było kiedyś wizytówką kuchni mieszczańskiej. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz